Sumatra

De dorpen en rijstvelden van Kampong
 

Reizen naar Sumatra

Sumatra is een prachtig groen eiland waar je kunt verdwalen in de regenwouden en waar je je nooit hoeft te vervelen. Trek door dichtbegroeide jungle, zoek (en hopelijk vind) 's werelds grootste bloem (West Sumatra), ontdek de cultuur van inheemse bevolkingsgroepen en geniet van het heerlijke eten.

Het is er natter dan nat: Sumatra, het op 6 na grootste eiland ter wereld. Buureilanden zijn Java in het zuidoosten, Maleisië aan de noordkant en Borneo aan de oostkant. Aan de westkant ligt de de Indische oceaan. De twee natste plaatsen op het eiland zijn Bengkulu en West Sumatra (gemiddelde neerslag 3500mm). Er huizen zo'n 45 miljoen mensen (er zijn slechts 4 eilanden ter wereld met meer bewoners) en er worden meer dan 50 talen gesproken. Kortom, het is een eiland vol culturele diversiteit.

Het eiland is zeer rijk aan natuur. Er komen plantensoorten voor die je nergens anders ter wereld kunt vinden en er leven meer dan 200 verschillende soorten zoogdieren (om van vogels nog maar te zwijgen: bijna 600 verschillende soorten). Er leven hier tijgers, orang-oetans, neushoorns, luipaarden, beren en tapirs. Er zijn veel nationale parken waarvan Kerinci Seblat National Park, Gunung Leuser National Park, Bukit Barisan Selatan National Park in de top drie thuishoren.

In West Sumatra vind je enorme regenwouden, nationale parken en reservaten. Bukittinggi is een cultureel centrum met vele musea, traditionele muzieksoorten en lokale culinaire hoogstandjes. Niet ver ervandaan (een paar uurtjes met de bus) ligt Danau Maninjau, een prachtig vulkanisch meer. Het ligt midden in de rijstvelden en het uitzicht is adembenemend.

In de Barisan bergketen, in het westen, ligt een prachtige actieve vulkaan, Mt. Kerinci. Deze is 3.805m hoog en tevens het hoogste punt van het eiland. Het gigantische Tobameer in de vulkaan is wel 100 km lang. Het is 75000 jaar geleden ontstaan na een eruptie van de vulkaan. De Bataks, die rond het Tobameer wonen, leven in kleurrijke huizen met uitzonderlijke daken.

Buiten prachtige natuur vind je ook grote steden op het eiland. In Pelembang en Medan hebben allerlei soorten winkels, barretjes en restaurants.

Medan is zeer multicultureel en staat bekend om zijn voortreffelijke keuken. Benieuwd naar de orang oetans? Pak dan een bootje vanaf Bukit Lawang en zet koers naar Bohorok Orangutan Viewing Centre waar deze dieren na jarenlange gevangenschap worden voorbereidt op een terugkeer in de vrije natuur. Dit centrum is 30 jaar geleden opgericht en je kunt deze prachtige dieren van zeer dichtbij bewonderen als ze gevoederd worden.

Activiteiten op Sumatra

Via KILROY travels kun je allerlei korte en langere trips boeken op Sumatra. De Gunung Sibayak vulkaan is een populaire dagtocht. Samen met een gids kan je een urenlange tocht maken. Trek wel stevige schoenen aan, want de paden kunnen nogal glibberig zijn. Het kost je een paar uur om de top te bereiken maar dat lijkt een peulenschil als je de beloning hebt ontvangen: het uitzicht is werkelijk adembenemend. En tijdens de afdaling, op weg naar Berastagi, kun je heerlijk relaxen in warmwaterbronnen.

Wil je golven zien die kunnen wedijveren met die van Hawaï? De Mentawai eilanden liggen 150 km uit de westkust van Sumatra. Sipura, North Pagai and South Pagai zijn de hoofdeilanden. Op eilanden als Karang Bajat, Mainuk en Sipora vind je aardig wat toerisme dus er zijn geneog hotels, restaurants, barretjes etc. En wil je ook nog duiken? Mentawai leent zich er uitstekend voor.

Het nationale park Gunung Leuser heeft wandelroutes variërend van een paar kilometer tot lange tochten met overnachtingen, en je moet niet raar opkijken als je tijdens die tochten oog in oog komt te staan met orang-oetans. Je kunt hier komen met de bus van Medan naar Bukit Lavang. Neem ook een kijkje bij Tengkahan. Hier leven olifanten en het is nog niet bekend onder toeristen. Je kunt hier met een gids de jungle in.

Transport op Sumatra

De meeste reizigers vliegen naar en van Medan of Padang, hiertussen vaart ook een ferry. Je kunt ook met de ferry van Melaka naar Dumai en van Singapore naar Pekanbaru met een stop op het eiland Bintam. Er is een treinverbinding tussen Bandarlampung en Palembang en je kunt gebruik maken van bussen, huurauto's, brommers of fietsen. Om op de eilandjes te komen pak je gewoon een ferry. 

Beste reistijd voor Sumatra

De beste tijd om Sumatra te bezoeken is van mei tot juni en van september tot oktober. Het regenseizoen start in het zuiden rond november en duurt tot maart. In het noorden start het regenseizoen zelfs al in oktober. Rond juli - augustus en kerst is het eiland zeer in trek bij toeristen. De prijzen voor accommodatie zijn in die periodes dan ook beduidend hoger. Via KILROY travels kun je lowbudget accommodaties op Sumatra boeken in ieder seizoen.

Veiligheid

Aceh heeft nog steeds te lijden onder gevolgen van de tsunami van 2004 en de aardbeving in 2005. De wederopbouw is nog in volle gang. Volgens seismologen volgen er mogelijk nog meer aardbevingen. De laatste vond plaats in 2007; ook toen is er weer veel schade aangericht. Volg daarom het nieuws als je naar Sumatra gaat, zo kom je minder snel voor verrassingen te staan

Boek je reis naar Sumatra

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact