Sulawesi

 

Reizen naar Sulawesi

Sulawesi staat bekend als een tropisch eiland vol biodiversiteit. De natuur is er uniek en rijk aan zeldzame plant- en diersoorten waarvan vele nog onontdekt zijn. De duikspots rondom het eiland zijn wereldberoemd.

Sulawesi is één van de vier Indonesische Sunda Eilanden gelegen tussen de Maluku eilanden en Borneo. Het eiland heeft een aparte vorm met maar liefst vier schiereilanden en het is 's werelds op 11 na grootste eiland. Het middendeel van het eiland is bergachtig gebied. De top van de Rantecombola is 3.455 meter hoog. Verder vinden we er tropische regenwouden, paradijselijk witte zandstranden, palmbomen en opmerkelijke culturen. Er wonen 15.000 mensen die bekend staan om hun traditionele dansen en kunstwerken. Het grootste deel van de bevolking is moslim, behalve aan de noordkant van het eiland, daar wonen voornamelijk christenen.

De twee grootste steden zijn Makassar en Manado (in het noorden). Manado is omgeven door bergen en je vindt er de Ban Hin Kion Buddhist Tempel. Vergeet hier vooral niet te eten, want de Manadonese keuken is beroemd om zijn smakelijke gerechten.

Tomohon is de kleinste stad tussen de twee actieve vulkanen Lokon en Mahawu. Er wordt hier een prachtige kleurrijke bloemenmarkt gehouden die zeker een bezoekje waard is. In de omgeving liggen vele dorpjes waar rijst wordt verbouwd. De Goa Mampu grotten zijn bevolkt door gillende vleermuizen en de Lean Leang grotten staan bekend om archeologische vondsten.

Flora en fauna

En dan de flora en fauna van het eiland. Die is in één woord uniek. Veel van de dieren die hier rondlopen, vliegen en zwemmen komen nergens anders ter wereld voor. Er zijn tenminste 1450 verschillende vogelsoorten, een paradijs voor de doorgewinterde vogelaar. Voor de vegetatie geldt eigenlijk precies hetzelfde: uniek. Helaas zijn de gevolgen van ontbossing al duidelijk te merken. De wouden in het laagland zijn zo goed als verdwenen.

Activiteiten

Diepzeeduiken rond Sulawesi is onvolprezen. In de wateren rond het eiland vind je één van de mooiste koraalriffen ter wereld en de biodiversiteit is ongelooflijk. Er is leven in overvloed in deze onderwaterwereld en je komt hier zeedieren tegen die zeer zeldzaam zijn. Op de boot, op weg naar je duikspot, kun je genieten van de spetterende dolfijnen. Er zijn verschillende PADI-gecertificeerde duikscholen waar je je duikbrevet kunt halen of gewoon voor de fun kunt duiken. Er zijn duikspots (meer dan 100) voor elk niveau, van leerling tot master.

Zo staat het Bunaken National Marine Park ten noorden van Sulawesi in de top 10 van 's werelds beste duiklocaties. Van kleurrijke, zachte, wuivende koralen tot prachtige steile koraalwanden die in de diepte onder je verdwijnen. Ten oosten van Manado ligt de geweldige duikspot Lembeh Strait en ten noorden dáárvan vind je de eilanden Banka en Sangihe.

Voor de snorkelaars onder ons zijn de Siladen een absolute must. Voor wat betreft de duikomstandigheden: je kunt hier het hele jaar door duiken, maar de omstandigheden zijn het best van juni tot augustus. In de omgeving van Manado is het water het meest helder van november tot januari. Van maart tot december is het juist weer prachtig duiken rond Wakatobi.

Ook voor zwemmers en zonaanbidders heeft Sulawesi veel te bieden: Bira strand, kristalhelder water en wit zand. Je kunt in Manado avontuurlijke tours boeken met overnachtingen in de jungle in het Tangkoko Natuurreservaat en ook raften behoort tot de mogelijkheden op Sulawesi.

Rondreizen op Sulawesi

Manado heeft een internationaal vliegveld en de verbindingen tussen Sulawesi en andere Indonesische grote steden zijn prima. Dé manier om je in Manado te verplaatsen is achter op de ojek (brommertaxi) of met de goedkope minibusjes. Je kunt ook een taxi of huurauto nemen. Voor de sportievelingen: huur een fiets en rij het eiland rond, een ervaring die je niet snel zal vergeten.

Veiligheid

In de afgelopen jaren heeft Indonesië te lijden gehad van verschillende natuurrampen. Aceh en sommige delen van Sumatra zijn nog steeds niet hersteld van de gevolgen van de tsunami in 2004. Sumatra heeft verder te kampen gehad met behoorlijke aardbevingen. Tot 2006 waren er regelmatig onlusten tussen christenen en moslims, maar de laatste jaren is het vrij rustig. Het wordt niet aangeraden om naar Midden Sulawesi te gaan.

Boek je reis naar Sulawesi

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact