Borneo

De kleine eilandjes voor de kust van Berau zijn fantastisch om te duiken
 

Reizen naar Borneo in Indonesië

Dwaal eens door de regenwouden van Borneo. De smalle paadjes in de Nationale Parken en de inheemse dorpjes, rijk aan traditionele cultuur, zijn slechts door weinig reizigers op Borneo ontdekt. Beleef het echte Borneo, voordat anderen dat doen.

Wil je de gebaande paden achter je laten? Dan is het Indonesische deel van Borneo je doel. Het beslaat driekwart van het eiland Borneo. Het Maleisische deel is veel toeristischer dan het ongerepte Borneo. Men spreekt er nauwelijks Engels en rondreizen neemt aardig wat tijd in beslag, maar als je de authentieke cultuur wilt ervaren, is Borneo je bestemming. Je ontmoet niets dan lokale vriendelijkheid en de grote toeristische massa blijft ver van je bed.

Centraal, west, zuid en oost

Borneo is verdeeld in vier provincies: centraal, west, zuid en oost Borneo. De meeste toeristen laten Centraal-Borneo links liggen. De Dayak cultuur is uniek en ondanks het feit dat men geen traditionele kleding meer draagt zijn de muziek en danscultuur nog zeer traditioneel. Dit komt het best tot uiting tijdens de festivals en ceremonies, maar om die mee te maken moet je je trip goed plannen of geluk hebben. Centraal Borneo staat bekend om zijn ecologisch rijke en vochtige regenwouden, 'de longen van de wereld'. Als je stroomopwaarts reist, vind je traditionele longhouses.

West-Borneo wordt meestal alleen gebruikt als overstap naar andere delen van Borneo, maar het heeft echt heel veel te bieden: nationale parken, historische Maleisische paleizen (Sintang en Ketapang), longhouses en goede wegen. De Chinese cultuur is alom vertegenwoordigd in deze provincie, zeker in Singkawang, en de Chinese festivals moet je echt een keer meemaken. Met KILROY kun je zelf bepalen welke stukken van Borneo jij wilt zien. Ga op eigen houtje of boek een rondreis door Borneo!

Zuid-Borneo is de kleinste provincie. De hoofdstad Banjarmasin met de beste floating market (drijvende markt) in Azië is fantastisch. Deze provincie staat bekend om de Maleisische cultuur, prachtige kunstwerken en voormalige koningklijke paleizen.

Oost Borneo is met zijn kleine eilandjes voor de kust en maagdelijke regenwouden de populairste bestemming. De Nationale Parken zijn ideaal voor wandelingen en het ontdekken van wild. Vergeet in deze provincie niet naar de Dayakfestivals te gaan. 

Mocht je nog niet weten wat je wilt doen tijdens je trip door Borneo, reis dan met een boot stroomopwaarts de Mahakamrivier op. Er leven zoetwater dolfijnen en er zijn grote goedkope lokale boten met slaapplaatsen die dagelijks naar Long Bagun varen. Vanaf daar kun je verder met 'longboats' naar Tiong Ohang.

Nationale Parken en reservaten

De Nationale Parken in Borneo zijn vele malen groter dan die op het Maleisische deel van Borneo (variërend van 900 km2 in Gunung Palung tot 16.000 km2 in Kayan-Mentarang). Ook zijn er vele natuurreservaten zoals Gunung Niyut. Parken als Tanjung Puting and Kutai zijn makkelijk te bereiken, maar helaas is de illegale houtkap daar behoorlijk zichtbaar. Wel zijn er bijvoorbeeld nog orang oetans te spotten. Het door het WNF ondersteunde Orangutang Rehabilitation Center is in Tajung Putting Park. Binnenlandse parken als Kayan Mentarang en Betung Kerihun zijn wat moeilijker te bereiken, maar de regenwouden zijn authentiek en de moeite meer dan waard, al hebben de Dayaks er flink op los gejaagd. In deze parken zijn haast geen faciliteiten voor toeristen, dus een avontuurlijke instelling en wat voorbereiding zijn vereist.

Activiteiten

Parken als Kayan Mentarang, Betung Kerihun en Bukit Baka Bukit Raya zijn bij uitstek geschikt voor lange wandeltochten (een gids kan worden ingehuurd bij de lokale parkkantoortjes). Er zijn routes tussen dorpjes in Oost Borneo (het Krayan district bij Long Bawan) en in Zuid Borneo (het Losado district in de Meratus Bergen). Je treft er weinig tot geen toeristen en het is er prachtig. Check van tevoren de begaanbaarheid van de paden en draag schoenen/laarzen die wel wat modder kunnen verduren.

Raften behoort ook tot de mogelijkheden. Tussen Loksado en Muara Hatip, en van daar naar Batu Laki en Gohong Rawai is het uitermate geschikt om te raften. Let wel op de moeilijkheidsgraad.

De kleine eilandjes van de Derawan-Sangalaki archipel voor de kust van Berau in Oost Borneo zijn fantastisch om te duiken. Je vindt er kleurrijk rif, grote manta-roggen, schildpadden en zelfs een inlands meer (maar ook kwallen, dus let op). Ook de Karimata groep in West Borneo en Pulau Laut en Sebuku in het Zuiden zijn het waard om te worden bezocht.

Reistip

Als je beperkt de tijd hebt, kies dan 1 regio en ontdek die op je gemak. Als je zonder gids reist, zorg er dan voor dat je een beetje Bahasa Indonesisch begrijpt, want Engels is geen gemeengoed in Borneo en als je niets van de taal snapt gaan er vele goeie verhalen aan je voorbij.

Indonesië is zeer rijk is aan regenwouden. Tegenwoordig verdwijnen de wouden als gevolg van illegale ontbossing en exploitatie. Wees dus een verantwoordelijke reiziger en draag niet bij aan dit vreselijke fenomeen door producten te kopen van tropische houtsoorten.

Rondreizen op Borneo

De wegen zijn van dubieuze kwaliteit, dus reizen kost tijd. Je kunt gebruik maken van becas, de tricycle taxi voor 2 personen in de grote steden, of de normale taxi en/of boot. Internationale vluchten arriveren (en vertrekken) van Jakarta, en er zijn ook vluchten naar Borneo. Via KILROY travels kun je goedkoop een vlucht boeken. Er zijn behoorlijk snelle bootverbindingen (ferry) tussen Indonesië en Maleisië en tussen verschillende Indonesische eilanden. Vanaf het Maleisische deel van Borneo kun je over land via Sarawak naar West Borneo. Je kunt ook met een speedboot van Taway in Sebah naar Tarakan of Nunukan in Oost, maar denk eraan dat je een visum nodig hebt!

Beste reistijd voor Borneo

Het droge seizoen is van juli tot augustus en dat betekent dat de paden in de parken dan het best begaanbaar zijn. Het is ook droog in november en maart. Januari en december zijn minder geschikt voor een bezoek aan Borneo: regen, regen en nog eens regen.

Boek je reis naar Borneo

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact