Peking

De verboden stad ligt midden in Peking en was ooit het keizerlijk paleis
 

Reizen naar Peking

Bij een wereldstad horen bezienswaardigheden en Peking heeft er velen die zeer noemenswaardig zijn. Het Plein van de Hemelse Vrede en de Verboden Stad om te beginnen. Het Mausoleum van Mao, het Zomerpaleis en uiteraard de Chinese Muur praktisch om de hoek. Ook leuk is om panda's te gaan kijken in de Peking Zoo, of huur een fiets! KILROY helpt je bij het plannen van je reis.

Het Plein van de Hemelse Vrede

Als je door de stad loopt is het onmogelijk om het grootste plein van de wereld (500 bij 880 meter) te missen. Je kunt je hier prima vermaken tussen rondhangende Chinezen en vliegerende kinderen, het Mausoleum van Mao staat midden op het plein en mocht je niet weten hoe deze belangrijkste man voor de Chinezen eruit ziet kijk dan even richting Verboden Stad. Een grote foto van hem hangt boven de ingang. Mocht je een souvenir mee willen nemen kies dan niet voor dit schilderij, of je moet je leven zat zijn! Leukere souvenirs zijn dan de Chinese fietsbel, stokjes om mee te eten, jade of als je toch iets van Mao wilt hebben…het rode boekje. Wil je niet alleen een souvenir, maar eens uitgebreid shoppen, dan ben je op de goede plek in Peking.

De Verboden Stad

Lang was de stad afgesloten voor de buitenwereld, maar gelukkig is deze mysterieuze plek weer opengesteld voor het publiek. Hoge rode muren en een diepe brede gracht omsingelen de Verboden Stad. Zelfs de stenen op de grond zijn in meerdere lagen aangebracht, voor het geval iemand onder de gracht zou doorgraven en binnen de Verboden Stad weer omhoog zou komen. Tegenwoordig staat de deur gewoon open en loop je zo naar binnen! Lopend over de uitgestrekte pleinen krijg je een goede indruk van hoe het keizerlijke verleden er ongeveer uit heeft moeten zien. Met de bouw is niet alleen rekening gehouden met de veiligheid, maar zeker ook met de cultuur. De keizerlijke gebouwen zijn allen voorzien van gele daken, op de deuren zitten 9 rijen van 9 drukknoppen en op de hoeken van de daken staan 9 beeldjes. Het getal 9 is een keizerlijk getal!

Tempel van de Hemel

Een andere plaats waar de culturele architectuur goed te zien is, is bij de Tempel van de Hemel. Alles is hier weer een meervoud van negen, 3 ingangen (eentje voor de mythische keizer, de echte keizer en de overige mensen. 9 treden naar elk plateau, zelfs het aantal stenen in de cirkels is steeds een meervoud van negen. En de hoek ten opzichte van de Verboden Stad is dezelfde hoek als waarmee de zon op en ondergaat. Op sommige plaatsen is een gids niet overbodig om meer te weten te komen over de keizerlijke feitjes.

De Chinese Muur

De Chinese Muur ligt dan wel even buiten het centrum, maar je kan er natuurlijk niet in Peking zijn geweest zonder de Chinese Muur gezien te hebben! De actieve backpacker zal zich verheugen op de tocht van Simatái naar Jinshanling. De route duurt ongeveer 4 uur en voert je over niet of nauwelijks gerestaureerde delen waardoor de grote toeristenmassa achterwege blijft.

De grootste attractie ben je zelf!

Met alle bezienswaardigheden en tempels is de verleiding groot om van de ene naar de andere te sprinten. Maar dat zou zonde zijn, want dan mis je het alledaagse leven van de stad en dat maakt Peking juist zo interessant. Wanneer je straks weer thuis bent en aan je reis door China denkt, zul je beseffen dat het alledaagse leven eigenlijk nog de meeste indruk op je heeft gemaakt.

Andersom zijn westerlingen ook nog redelijk uniek voor de Chinezen. Als je met een groep naar de dierentuin gaat bijvoorbeeld zullen de meeste foto's niet van de pandaberen worden genomen, de grootste attractie ben je namelijk zelf. Mocht je even willen voelen hoe het is om beroemd te zijn dan is dit zeker een leuke ervaring. Als één chinees braaf vraagt om een foto en je vindt het oke, dan zullen er snel meerdere volgen. Zoals bekend zijn er veel Chinezen, dus voor je het weet staat de halve dierentuin om je heen om foto's van je te maken en wij westerlingen maken dan weer foto's van Chinezen die foto's van ons maken. Soms zijn we net Japanners…(volg je het nog)

Maar wij kunnen beter fietsen, dus waarom niet in Peking! Doe 'ns gek en huur een fiets! Scheur door de smalle straatjes of over de brede wegen bij het Plein van de Hemelse Vrede. Het verkeer is behoorlijk chaotisch, dus doe hier lekker aan mee op fiets.

Hoe kom ik in Peking?

Bij Peking denk je vanuit Nederland toch al snel dat vliegen de enige optie is. Zonder vliegtuig wordt het inderdaad lastig, maar het is niet nodig om helemaal naar Peking te vliegen. Sint Petersburg of Moskou is ook een hele goede optie. Vanaf daar is het namelijk mogelijk om in 2-4 weken met de Trans Mongolian trein dwars door Rusland (Siberie) en Mongolie naar Peking te reizen. Een ding is zeker, dan zie je veel meer dan vanuit het vliegtuig! Je kan natuurlijk ook in Peking beginnen en eindigen in St. Petersburg, it's up to you.

Boek je reis naar Peking

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact