Kaapstad

Chillen of kiten op het strand in Kaapstad
 

Start jouw reis door Zuid-Afrika in Kaapstad

Kaapstad geldt voor veel reizigers als de mooiste stad van Zuid-Afrika. Er heerst een relaxte sfeer die veel backpackers aantrekt. Het is een goed begin- of eindpunt van je reis, maar je kunt je er zeker een week vermaken. Ook is er veel te doen; surfen, mountainbiken, met haaien duiken, lekker eten, goed uitgaan en culturele uitstapjes naar bijvoorbeeld Robbeneiland. Kaapstad heeft het allemaal!

Kaapstad ligt tussen de Atlantische Oceaan, de wijnlanden en de bekende Tafelberg. Het is een grote stad met meer dan 3 miljoen inwoners, maar het gekke is dat het helemaal niet zo voelt! Door het relatief kleine centrum voelt het eerder aan als een dorp. Kaapstad heeft een van oudsher belangrijke haven en de oude havenbuurt is een geweldige plek om doorheen te wandelen. Maar ook het moderne centrum bruist. Hier vind je veel trendy restaurants, winkels en een geweldig nachtleven.

Tafelberg

Neem op een zonnige dag een trip naar de top van de Tafelberg. Je kunt gemakkelijk met de kabelbaan naar boven, maar als je in bent voor een uitdaging kun je ook wandelend de top bereiken. Wandelpaden zijn duidelijk aangegeven en de tocht naar boven duurt, afhankelijk van je conditie, maximaal drie uur. Verwonder je onderweg over de dieren en planten die uniek zijn voor dit beschermde gebied. Wanneer je de top hebt bereikt word je getrakteerd op een uitzicht dat je nooit meer zult vergeten! Andere prachtige plekken met spectaculaire vergezichten zijn Chapmans Peak Drive en Cape Point.

Robben Eiland

Vergeet ook Robben Eiland niet bij een bezoek aan Kaapstad want hier werd Nelson Mandela 27(!) jaar van zijn leven vastgehouden. Het is een indrukwekkende plek, vooral door de voormalige gevangenen die je nu als gids een kijkje in hun wrange verleden gunnen. De veerpont vaart dagelijks van en naar Robben Eiland.

Waterfront en Khayelitsha

Het vrij toeristische Waterfront (de yuppen buurt) is leuk om mensen te kijken en om lekker te dineren in een van de restaurants aan de boulevard. Ook is hier het grootste winkelcentrum van Kaapstad gevestigd, dus shoppers: doe je ding! De township Khayelitsha is bij een bezoek aan Kaapstad zeker de moeite waard. De contrasten met de trendy sushi bars (ja, je bent nog steeds in Afrika) in het moderne centrum verruimen je kennis en opvattingen van deze stad. Ervaren gidsen vertellen je over 'ubuntu' - de manier van omgaan met elkaar in de townships - en over hun eigen alledaagse leven.

Wat is er te doen?

Voor de avonturiers is het kooiduiken met haaien de ultieme ervaring. Je kunt op bijna geen andere manier zo dichtbij 'the Great White' komen als tijdens deze duik. Goede surfstranden liggen op een steenworp afstand. En natuurlijk is je bezoek aan Kaapstad niet compleet zonder een paar glazen wijn te proeven in de idylische wijnstreken Paarl, Stellenbosch en Franshoek. De prijzen zijn ook goed te doen voor backpackers. En natuurlijk moet je ook even afreizen naar het meest zuidelijke puntje van Afrika, Kaap de Goede Hoop.

Aanraders

  • De Tafelberg op een zonnige dag; spectaculair uitzicht vanaf de top!
  • Robben Eiland: hier zat Nelson Mandela 27 jaar van zijn leven gevangen. De gidsen zijn voormalige gevangenen.
  • Cultuur en muziek: Cape Town, International Jazz Festival
  • Beste strand: Clifton beach Eten: probeer een struisvogelburger (bijv. bij café Royal, Long Street) of de Zuid-Afrikaanse specialiteit biltong.
  • Beste winkels: Water Front gebied.
  • Wateractiviteiten: leer duiken, ga surfen of kitesurfen!

Rondreizen in Kaapstad

Er is geen openbaar vervoer, dus maak gebruik van taxi's of ga lopend gedurende de dag. 's Nachts raden we je af om alleen rond te lopen. Er zijn veilige busmaatschappijen die je dagelijks naar alle belangrijke bestemmingen vervoeren. Om gemakkelijk tussen backpacker hostels te reizen kun je de Baz Bus nemen. Deze service brengt je van deur tot deur en onderweg kun je gemakkelijk uit-of opstappen. De Baz Buz verbindt 180 backpacker hostels door heel Zuid-Afrika. Vraag KILROY voor meer informatie! Wanneer je het meeste uit een bezoek aan Kaapstad en omgeving wilt halen, dan raden we je aan een auto te huren. Je komt overal en het is een veilige manier om door Zuid-Afrika te reizen (check altijd de adviezen voordat je vertrekt).

Contact