Johannesburg

Kinderen in de sloppenwijken van Soweto
 

Reizen naar Johannesburg

Johannesburg is de grootste stad in Zuid-Afrika en het hart van de Zuid-Afrikaanse economie. Het is een stad van contrasten, maar voor veel reizigers niet veel meer dan een aankomst of vertrekpunt tijdens hun reis. Toch biedt deze stad vele interessante plekken en een indrukwekkend cultureel leven, welke zeker de moeite waard zijn om even langer voor te blijven hangen.

De enorme stad Johannesburg is het centrum van de goud-en diamanthandel in Afrika. Het is één van de veertig grootste metropolen in de wereld. Zoals in veel grote steden gaat dit gepaard met bizarre contrasten. Moderne architectuur ligt naast uitgestrekte sloppenwijken. Het zijn juist deze contrasten die Johannesburg tot een interessante stad maken. Jo'burg of Jozi, zoals haar inwoners de stad ook wel noemen kan overweldigend zijn, zeker als je er voor het eerst komt. Maar er valt genoeg te beleven als je weet waar je naar op zoek bent. De meeste bezoekers geven de voorkeur aan de wijken in het noorden van de stad, die elk een eigen uitstraling en sfeer hebben.

Cultuur en vermaak

Als je op zoek bent naar cultuur, bezoek dan het Market Theatre. Dit is het belangrijkste theater midden in het centrum. Of bezoek een van de vele art galleries. 's Avonds kun je genieten van goddelijke Zuid-Afrikaanse wijnen en het malste vlees in een van de vele restaurants. En voor wie nog niet moe is, Johannesburg biedt een fascinerend uitgaansleven.

Trip naar Soweto

Voor een hele bijzondere ervaring kun je een dagtrip naar de township Soweto maken. Tijdens de trip bezoek je eerst de wat meer welvarende delen van Soweto om uiteindelijk uit te komen in de armste delen. Je zult hier een hoop leren over de levensstijl van de inwoners. Volgens velen is het onmogelijk om zonder een bezoek aan Soweto de bizarre en complexe geschiedenis van Zuid-Afrika te begrijpen. Dus voor wie ook van het hedendaagse Zuid-Afrika een betere indruk wil krijgen, breng een bezoek aan Soweto! Het museum in het oude huis van Nelson Mandela in Soweto is ook een bezoek waard, net als het Apartheids Museum en het Museum Africa.

The Cradle of Humankind -een gebied dat op de werelderfgoedlijst staat- ligt op ongeveer 25 kilometer van Johannesburg. Hier leer je fascinerende feiten over de geschiedenis en de ontwikkeling van de mensheid. Volgens vele historici is de eerste mens in Afrika geboren. Wil je de omgeving verkennen of ben je uitgekeken op Johannesburg? Maak dan een uitstapje naar bezienswaardigheden in de omgeving. Er zijn goede verbindingen vanaf Johannesburg naar Lesotho, Pretoria en Swaziland.

Op safari - Lion & Kruger Park

Vlakbij Johannesburg ligt Lion Park. Dit is een populaire dagtrip voor reizigers die geen tijd hebben voor langere safari's. Hier zie je zeldzame witte leeuwen, giraffen en andere wilde dieren. De jonge leeuwenwelpjes zullen je zeker niet onberoerd laten! Een bezoek aan het park kan op vele plekken in Johannesburg worden geregeld. Vraag er naar in je hotel of hostel. Het bekendste park is natuurlijk Kruger National Park. Het is een flink eind rijden vanaf Jo'burg, maar meer dan de moeite waard. Denk bij het plannen van je safari's aan het vermijden van de regenachtige seizoenen om het meeste uit je reis te halen.

Rondreizen in Johannesburg

De veiligste manier om de stad en haar omgeving te leren kennen is door een tour langs alle bezienswaardigheden te boeken. Pas goed op je eigendommen want Johannesburg kent veel criminaliteit. Loop liever niet alleen en maak gebruik van taxi's. Safecab en Rose taxi hebben een goede reputatie. Er zijn vele minibusjes, die vooral door de locals worden gebruikt, maar taxi's zijn comfortabeler en veiliger. De belangrijkste bus terminal is bij Ghandi Square. Om gemakkelijk tussen backpackerhostels te reizen kun je de Baz Bus nemen. Deze service brengt je van deur tot deur en onderweg kun je gemakkelijk uit-of opstappen. De Baz Buz verbindt 180 backpacker hostels door heel Zuid-Afrika. Vraag KILROY voor meer informatie!

Accommodatie

KILROY raadt het Drifters Inn Hotel aan, wat ligt in een veilige wijk in het noordwesten van Johannesburg. Het is ideaal voor een stopover en heeft comfortabele kamers, een goed ontbijt buffet en een tuin met zwembad. Winkels, restaurants en de Johannesburg Botanical Garden zijn vlakbij. Het is aan te raden om tijdig te reserveren. Vraag ernaar bij één van onze collega's of boek je hostel in Johannesburg eenvoudig online.

Contact