Zimbabwe

Met een kano op de Zambesi Rivier
 

Reizen naar Zimbabwe

Zimbabwe ligt in het zuiden van Afrika en wordt volledig omgeven door onder andere Zambia, Botswana, Mozambique en Zuid-Afrika. Het land had in 2008 naar schatting 13,3 miljoen inwoners. De meest bevolkte gebieden zitten rond de grootste steden van het land, Bulawayo en de hoofdstad Harare. Zimbabwe staat tegenwoordig dan vooral bekend om zijn beruchte politiek en interne conflicten, maar het land heeft ook een aantal werkelijk verbazingwekkende bezienswaardigheden.

Victoria Falls

Gelegen op de Zambezi-rivier vormen de Victoria Falls een natuurlijke grens tussen Zambia en Zimbabwe. Behalve dat het de grootste watervallen ter wereld zijn, zijn ze ook uitzonderlijk van vorm, en kun je er langs de waterkant het meest uiteenlopende wild zien lopen. Het noordelijker gelegen Zambezi is de thuisbasis van een grote populatie van nijlpaarden en krokodillen. Lees alles over de Victoria Falls.

Nationale parken in Zimbabwe

Het Victoria Falls Nationaal Park is één van de acht belangrijkste nationale parken in Zimbabwe. De grootste van allemaal is het Hwange Nationaal Park. In Hwange leven maar liefst 105 zoogdiersoorten, bovendien is dit het enige beschermde gebied waar de gemsbok en de bruine hyena nog in redelijke aantallen voorkomen. De groep Afrikaanse wilde honden in Hwange wordt vandaag de dag geacht één van de grootste overgebleven groepen in Afrika te zijn. Ook de olifanten zijn een groot succes in Hwange en komen in grote getale voor. Hoewel Hwange minder bezoekers trekt dan het Victoria Falls Nationaal Park, is een tripje hierheen toch zeker de moeite waard, aanzien dit park niet ver van de Victoria Falls ligt.

De Zimbabwaanse bevolking

Hoewel de Zimbabwanen meer rampen hebben gezien dan je je kunt voorstellen, zijn het over het algemeen zeer positieve en vriendelijke mensen. Tijdens je reis door dit land zul je waarschijnlijk meer glimlachende gezichten tegenkomen dan je ooit hebt gezien. Het conflict waar het land al lange tijd in zit laat echter zijn littekens na; de mensen zullen je dan ook wanhopig proberen hun ambachten te verkopen. Zimbabwaanse houtsnijkunst is wereldberoemd, waar je ook bent in Afrika, nooit zul je fijner handwerk tegenkomen dan hier in Zimbabwe. Ze ruilen echter zonder problemen een reusachtig houten neushoorn of ander dier voor je slippers, zodat je voor kunstobjecten niet perse contant geld nodig hebt.

Deze mensen hebben moeilijke tijden gekend, ding dus niet te veel af. Maak je niet druk als ze vijf of zes euro vragen voor een item dat je graag wilt, want voor hen betekent dit werkelijk alles. Let wel op: vaak wordt er Ebbenhout en Ivoor gebruikt, deze producten moet je natuurlijk niet aanschaffen.

Omgeving bezichtigen

De snelste en eenvoudigste manier om de omgeving te verkennen is om je op te geven voor een tour. Het is in deze tijd niet veilig om in je eentje rond te reizen in Zimbabwe. Geef je dus op voor een begeleide rondreis.

Geldzaken

Maak nooit, maar dan ook nooit gebruik van je creditcard in Zimbabwe. De spectaculaire hoogte die de hyperinflatie in 2008 bereikte, betekent een aanslag op je beurs. Als je voor honderd euro pint tegen de huidige wisselkoers van de Zimbabwaanse dollar, verdwijnen er mogelijk enkele honderdduizenden euro's van je rekening. Neem dus genoeg contant geld mee voor je hele verblijf.

Beste reistijd voor Zimbabwe

Hoewel Zimbabwe in de tropen ligt, en dus het hele jaar door warm behoort te zijn, is de temperatuur toch wat gematigd door de hoogte en binnenlandse positie van het land. Het warme en droge seizoen is van augustus tot oktober en het regenseizoen van november tot maart. De beste periode om het land te bezoeken is van april tot en met mei of augustus tot en met september. 's Nachts kunnen de temperaturen dalen tot onder het vriespunt.

Boek je reis naar Zimbabwe

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact