Zambia

Bij 'Elephant Sands Island' in de Zambezi Rivier, kun je kamperen naast de grote viervoeters!
 

Wildlife in Zambia

Voor een ultieme wildlife ervaring en de pure natuur van Afrika zullen er weinig landen zijn die beter in dit plaatje passen dan Zambia. Het is een groot land met relatief weinig inwoners, waardoor de natuur grotendeels onaangetast is gebleven.

Tijdens je reis naar Zambia hoef je de nationale parken niet op te zoeken, want in Zambia lopen de olifanten, nijlpaarden, krokodillen en andere dieren die Zambia rijk is gewoon vrij rond. Hotels of hostels zal je weinig tegenkomen, dus je zult voornamelijk kamperen in een tent of onder een klamboe.

Het land behoort tot de armste landen ter wereld, maar juist door het ontbreken van alle luxe komt de puurheid van het leven naar boven. In Zambia wordt je simpelweg onderdeel van de natuur. Een fantastisch gevoel dat alleen in Afrika nog te vinden is. 

De hoofdstad van Zambia: Lusaka

Begin je reis naar Zambia door naar Lusaka te vliegen. Het land is sinds 1964 onafhankelijk en veranderde destijds de naam van Noord Rhodesie naar Zambia. In Lusaka vind je hoge gebouwen en stoplichten, minibusjes, veel mensen op straat, grote reclameborden, een paar hoge gebouwen en daar omheen geen stoepen maar slechts het Afrikaanse zand. De stad is vooral handig om inkopen te doen en om vervolgens door te reizen naar één van de nationale parken en de Zambezi rivier.

Reizen over de Zambezi rivier

Er zijn verschillende mogelijkheden om een meerdaagse kanotocht over de Zambezi te regelen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je kamp op te slaan op de 'Kiambi campsite': een camping, met een zwembad en mooi uitzicht over de rivier. Tip: Neem je eigen klamboe mee, zodat je op de campings een leuke boomtak op kunt zoeken waar je je klamboe in kunt hangen. Een nacht onder de Afrikaanse sterrenhemel en de dierengeluiden om je heen zal even wennen zijn, maar is zeker een ervaring die je niet snel zult vergeten!

De Zambezi rivier zit vol krokodillen en nijlpaarden, deze kunnen gevaarlijk zijn en daarom is het verstandig een gids mee te nemen. Het is een unieke ervaring om een paar meter naast je kano de nijlpaarden omhoog te zien komen of de krokodillen langs het water te zien zonnebaden. Langs het water kom je geregeld olifanten tegen die de verkoeling van het water opzoeken.

Als je op 'Elephant Sands Island' aankomt kun je zelfs naast olifanten kamperen. Wat is er nu heerlijker dan aan de oever van de Zambezi een Mosi-o-Tunya biertje te drinken, terwijl je wacht tot de olifanten een paar meter verderop uitgegeten zijn?! Het enige dat nog ontbreekt is de rest van de 'Big Five'. Voor die uitdaging is het 'South Luangwa National Park' de beste plaats om een poging te wagen.

Wildlife in Zambia in South Luangwa NP

De Big Five bestaat uit de leeuw, olifant, buffel, luipaard en neushoorn. Het is de top 5 van dieren die het moeilijkst te doden zijn met een speer. Wil je de dieren uit het South Luangwa National Park spotten, dan doe je dit het beste met een gids in vorm van een georganiseerde groepsreis door Zambia te reizen. Dan weet je zeker dat je veilig bent met een grote kans dat je wilde dieren spot!

Reizen door Zambia

Er zijn meerdere rondreizen door Zambia die de wildlife in de parken en het kanoën langs de Zambezi combineren met andere landen, die ook de Victoria Falls op de grens met Zimbabwe niet overslaat. Livingstone is de grensplaats en aan de Zambiaanse kant kun je vanaf de top van de watervallen over de bijna 2 kilometer lange Zambezi rivier uitkijken. Het is een indrukwekkend gezicht hoe het water 100 meter de diepte in stort. In het droge seizoen van augustus/september kun je het water in om de waterval tot de rand te naderen. De Victoria Falls behoren nou eenmaal tot de meest spectaculaire watervallen ter wereld. Al met al zal Zambia je het authentieke Afrika gevoel geven!

Boek je reis naar Zambia

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact