Mozambique

Lekker bijkomen aan het strand in Mozambique
 

Reizen naar Mozambique

Tijdens een rondreis door Zuidelijk Afrika is Mozambique de perfecte plaats om bij te komen op de stranden. Mozambique is upcoming, Zuid-Afrikanen bouwen resorts, restaurants en hotels op de mooiste plaatsen. Mozambique heeft nog verlaten stranden en is nog niet ontdekt door massa's toeristen. De Portugese taal en de vele palmbomen geven bij de grensovergang al een heerlijk vakantiegevoel.

Maputo: de hoofdstad van Mozambique

De hoofdstad van het land, Maputo, ligt slechts op een uur rijden van de grens met Zuid-Afrika en nog een uur verder ben je al in het wereldberoemde Kruger National Park. Omdat er nog niet veel op Maputo wordt gevlogen is het daarom voordeliger om een vliegticket naar Johannesburg te boeken. Vanaf hier ben je in een halve dag in Maputo.

Tip: Plan een verblijf in Maputo in het weekend! Langs het strand heb je namelijk elk weekend beachparty's tot diep in de nacht met BBQ's op het strand en muziek uit de auto's. Het is een mooie manier om in contact te komen met de lokale jongere bevolking. Vanuit het centrum is het ongeveer 10 km over de strandweg naar het Costa do Sol hotel en zit je midden in het feestgedruis. Je slaapt er al voor ongeveer € 20,- p.p. per nacht. Maputo zal echter zeer waarschijnlijk niet de hoofdreden zijn om naar Mozambique te gaan. Je reist makkelijk met de bus verder naar Zavora, Inhambane en Vilanculos.

Strand in Mozambique

Verwacht in Mozambique kilometerlange uitgestrekte tropische stranden. De wateren van de Indische Oceaan bieden veel plezier, want het duiken is avontuurlijk en de golven zijn perfect om te surfen of kitesurfen. Inhambane, een historische havenstad ongeveer 500 kilometer van Maputo, is de stad waaruit je de meest afgelegen stranden kunt bezoeken. Wil je stille resorts? Ga dan richting Zavora of Barra. Het dorpje Tofo is een bruisend piepklein dorpje aan het strand met een centrale markt en een aantal duikscholen, surfscholen, resorts en restaurants. Overdag kun je je goed vermaken en 's avonds kun je uitgaan in de leuke barretjes aan het strand. Het strandleven rondom Inhambane is bijzonder: de vissers werken hard om de catch of the day te kunnen serveren.

Duiken in Mozambique

Nadat je in Johannesburg The Big Five van het land hebt gezien, kun je doorreizen naar Mozambique voor The Big Five van het water: je hebt elke dag kans mantaroggen, walvishaaien, schildpadden, dolfijnen en bultrugwalvissen te spotten. Het internationale onderzoekscentrum voor mantaroggen en walvishaaien bevindt zich in Tofo. In Casa Barry, een leuk hotel in Tofo zijn er speciale lezingen over deze dieren. Manta Monday, whaleshark Wednesday en fauna Friday zijn hier begrippen. In Tofo heb je een flink aantal duikscholen, maar de onderwaterwereld leidt er nog niet onder. Vanuit Tofo ben je zo in Zavora, een klein dorpje waar er met kleine groepen gedoken wordt. Het is zo kleinschalig dat de onderwaterwereld net doet alsof je er niet bent.

Ocean safari in Mozambique

Duik je niet, maar wil je toch iets van de onderwaterwereld zien? Dan heb je geluk! Er worden in Barra, Tofo, Zavora en Vilanculos dagelijks oceansafari's gehouden. De boot waarmee je de zee verkent heeft een hoge stoel aan de achterkant waar de wildlife spotter perfect uitzicht heeft op de zee. Als er een walvishaai, manta of een groep dolfijnen is gespot, maken de snorkelaars zich klaar om met de reuzachtige walvishaaien te snorkelen. Van juni tot oktober is er een migratie van bultrugwalvissen langs Mozambique. Wil je deze joekels spotten? Plan je trip dan in deze periode.

Surfen in Mozambique

Mozambique heeft een flink aantal surfspots voor beginners en ervaren surfers. De bekendste surfsites liggen bij Barra, Inhambane, Ponta do Ouro, Ponta Zavora en Tofinho.

Mercado's

Voordat je naar een van de stranden gaat is het verstandig vast eten en drinken in te slaan. Zowel in Barra als Tofo zijn de mogelijkheden beperkt tot de lodges, waar de prijzen duidelijk hoger liggen (ongeveer € 2,- voor een blikje bier of cola) dan in de mercado's van Vilanculos, Inhambane en Maputo. Elke plaats heeft z'n eigen overdekte markt. Vaak centraal gelegen en te herkennen aan de stenen tekst 'mercado' of 'mercado central' op de voorgevel van het gebouw. Het ene gebouw is wat sierlijker dan de ander, maar eenmaal binnen is de indeling nagenoeg hetzelfde. Een groot gedeelte met veel verse vis uit de Indische oceaan, daarnaast veel groente, en niet te missen de houten dierenbeeldjes als standaard souvenirs.

Voor drank hoef je eigenlijk alleen maar om de centrale markt heen te slenteren en grote kans dat je wordt aangesproken om een flesje rum af te nemen tegen goede prijzen. Eén van de weinige plaatsen waar het 'special price for you' echt een speciale prijs voor jou kan opleveren! Mocht je het onderhandelen en de chaos liever een dagje overslaan kan je altijd nog terecht bij de Shoprite. Een goede supermarkt waar je voor ongeveer € 5,- p.p. weer een dag vooruit kunt met eten en drinken.

Als je het bier niet kan vinden vraag dan waar je de 'dohshem' kan vinden. 2m is het populairste biertje ter plaatse, en in het Portugese dialect uitgesproken is dat hoe dit biertje klinkt. Hoe het smaakt kom je vervolgens snel achter op de uitgestrekte stranden van Barra en Tofo!

Rondreizen in Mozambique

Omdat zelfstandig reizen door Mozambique mede door de slechte wegen, politie stops, mijnenvelden, de wilde dieren en de taal (als je geen Portugees spreekt) niet echt aan te raden is, zijn georganiseerde rondreizen de beste mogelijkheid om veel van het land te zien en om op de juiste bestemmingen te komen.

Zowel voor een combinatie met andere landen in zuidelijk Afrika, als voor een rondreis door Mozambique kun je kiezen uit één van onze rondreizen door Mozambique. Deze reizen beginnen en eindigen in Johannesburg, wat vliegtechnisch de goedkoopste bestemming is om op te vliegen.

Visumeisen Mozambique

Zorg dat je vóór vertrek goed op de hoogte bent van de visumeisen voor Mozambique. KILROY is als reisbureau geen specialist op het gebied van visa en je dient dan ook zelf te zorgen voor de juiste papieren Kenia binnen te komen. KILROY en ISIC werken samen met VisumCentrale - je krijgt tot 50% korting op bemiddelingskosten bij het aanvragen van een visum voor Kenia. Vraag je visum voor Mozambique hier aan.

Beste reistijd Mozambique

De beste reistijd voor Mozambique is van augustus tot oktober. Het regenseizoen is tussen december en maart, met in februari extra kans op een cycloon. In april en mei verdwijnt de regen en wordt het droger. Juni, juli en augustus zijn de droogste, maar koudste maanden in Mozambique. November is erg onvoorspelbaar, dan verandert het droogseizoen naar een regenseizoen. Wil je bultrugwalvissen zien? Kom dan tussen juni en oktober naar Mozambique.

Een tip voor de duikers: In Mozambique is de malariamug actief en is het dus belangrijk malariatabletten te slikken. Larium kan tijdens het duiken bijwerkingen geven, kies dus voor een andere.

Een laatste tip van onze collega Frank: Zorg dat je voor je het land verlaat al je Meticais (valuta van Mozambique) hebt uitgegeven of omgewisseld! Zowel in de buurlanden als terug in Nederland kan je ze nergens meer kwijt.

 

Boek je reis naar Mozambique

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact