Botswana

Met een kano en gids door de Okavango Delta
 

Reizen naar Botswana

Hoewel Botswana voor een groot gedeelte bestaat uit hoogvlaktes zijn de landschappen er prachtig. Zo is de reusachtige Okavango Delta een bijzondere plek om te bezoeken. Deze rivier mondt uit in de Kalahari woestijn en vormt daar een groen moerasland waar vele planten en wilde dieren leven. Botswana is geweldig voor de échte natuurliefhebber!

Woestijn en schitterende landschappen

Botswana is een land in het zuiden van Afrika wat helemaal omgeven wordt door landen als Zambia, Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Het land is dunbevolkt en heeft slechts 1,6 miljoen inwoners. Het zuiden van Botswana bestaat voor een groot gedeelte uit woestijn en is wat saai om rond te reizen. Het noorden van Botswana daarentegen heeft de meest schitterende landschappen!

Overnachten in een tent, Botswana

Maun

De hoofdstad en grootste stad van Botswana is Gaborone. Heb je weinig tijd dan is Gaborone niet persé het bezoeken waard. Maun, de op vijf na grootste stad van Botswana, daarentegen is wel een bezoekje waard. Bovendien vertrekken vanuit deze stad veel safari trips door de grootste trekpleister van Botswana: de Okavango Delta.

Botswana Okavango Delta Rivier

Okavango Delta

De Okavango Delta is de grootste, landelijk gelegen delta. Het gebied was ooit onderdeel van het Makgadikgadi meer dat ongeveer 10.000 jaar geleden is opgedroogd. Daarom mondt de Okavango rivier niet meer uit in de zee, maar in het zand van de Kalahari woestijn waardoor 15.000 km² van de woestijn geïrrigeerd wordt. Ieder jaar stroomt 11 kubieke kilometer water in de delta. Een gedeelte van dit water stroomt verder naar het zuiden en mondt uit in het Ngami meer.

Mokoro Okavango, Botswana

Er leven talloze wilde dieren in de Okavango Delta, de reden waarom de delta ieder jaar bezocht wordt door duizenden reizigers. Het is mogelijk om in de delta te overnachten. Deze plekken kun je vaak wel alleen bereiken via een zogenaamde mokoro, een lokale kano. Bij KILROY kun je veel overland tours boeken door de bijzondere Okavango Delta en Botswana, zoals deze:

 

Zoutpannen van Makgadikgadi

De Makgadikgadi is de grootste vlakke zoutpan ter wereld. In het natuurgebied leeft één van de grootste zebra populaties van Afrika. Hier kamperen onder de sterrenhemel is een geweldige ervaring, zolang het niet regent! Doordat de zoutpannen opdrogen in de droge periode, zorgt de regen er in het regenseizoen voor dat de vlakten weer tot leven komen én dat er de nodige modder ontstaat.

Zebra bij de zoutpannen van Makgadikgadi, Botswana

Chobe National Park

Het Chobe National Park in het noordwesten van Botswana heeft een van de grootste wildpopulaties van het Afrikaanse continent. Dit park is het op twee na grootste park van Botswana, na het Central Kalahari wildreservaat en het Gemsbok national park. Wat betreft flora en fauna is het Chobe National Park het meest diverse park. Je weet niet wat je ziet als het wild in de namiddag in grote aantallen naar de Chobe rivier trekt. Overal waar je kijkt zie je dieren!

Chobe National Park, Botswana

Meromi wildreservaat

Een ander mooi park is het Moremi wildreservaat dat aan de westkant van de Okavango Delta ligt. Het park is vernoemd naar het hoofd van de BaTawana stam, Moremi. In het park leven nog steeds de oorspronkelijke bewoners, de BaSarwa ofwel Bosjesmannen. In het regenseizoen overstroomt het park regelmatig en het kan gebeuren dat het park dan voor maanden dicht gaat. Niemand wil natuurlijk met een jeep vast zitten in de modder!

Olifant in Meromi Wildreservaat, Botswana

Beste reistijd voor Botswana

Wanneer het in Europa zomer is, is het in Botswana erg koud door haar ligging in de Kalahari woestijn. De beste tijd om het land te bezoeken is na het regenseizoen. Het regenseizoen loopt van december tot maart, dus van april tot juni is de perfecte tijd om naar Botswana te gaan. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 25 graden, maar in de zomernachten kan de temperatuur dalen tot het vriespunt.

Nijlpaarden in Chobe NP, Botswana

Rondreizen in Botswana

De snelste en eenvoudigste manier om in Botswana rond te reizen is door deel te nemen aan een georganiseerde rondreis. Voor de nationale parken als Okavango, Moremi en Chobe heb je altijd een gids nodig.

 

De rest van Botswana kun je ook gemakkelijk verkennen met je eigen (huur)auto. De afstanden tussen steden zijn vaak wel lang en meestal is er veel verkeer op de weg. Gelukkig is het relatief veilig om in Botswana zelf rond te reizen. De Botswanen zijn vriendelijk en voelen zich vaak vereerd dat je hun land als reisbestemming hebt uitgekozen.

Roadtrip In Botswana, Afrika

Tips

Een safari over de Chobe rivier is iets wat je gedaan moet hebben, net als een trip naar de Okavango Delta. En als je toch door deze gebieden rondreist, is het leuk om ook de Victoria watervallen te bezoeken in Zimbabwe. Hier hoef je namelijk maar een paar uurtjes voor te reizen!

Als je naar Botswana gaat, neem dan veel contant geld mee, want pinautomaten zijn zeldzaam en alleen te vinden in de grote steden.

Contact